Rando

Goed eten om goed te kunnen lopen

Een randonnée van een dag

Start voor 9 uur en duurt niet langer dan 8 uur. De voeding is gericht op de direkte energie behoefte: WATER, SUIKERS, GLYCOGEEN.

Het ontbijt

Wordt op zijn minst 1 uur voor vertrek genuttigd, dit om naar de wc te kunnen gaan. Het is compleet, maar niet overvloedig en bestaat uit: brood of granen, thee of koffie, een vrucht, een melkprodukt.

Tijdens randonnée

Ons organisme heeft een minimale normale reserve aan energie voor 4 à 6 uur gemiddelde looptijd. Dit behoor je in stand te houden voor eventuele onvoorziene omstandigheden.
Daarvoor is het voldoende om na ongeveer iedere 1 à 2 uur een 'versterkertje' te nemen: water, gedroogde vruchten, vruchtenspijs, langzame suikers (brood, koekjes), er voor zorgend dat je de te energierijke repen vermijdt.
Drinken: 2 ½ liter water per persoon en per dag is minimaal om uitdroging te voorkomen en geen last te krijgen van krampen.
De maaltijd: vermijd te stevige maaltijden. Het beste is een korte picknick van ongeveer 20 à 30 minuten, niet zwaarder dan het ontbijt (sandwiches, vruchten, chocolade repen, water).

Aankomst

De rando-dag moet tegen 16.30 uur afgelopen zijn i.v.m. het daglicht dat minder wordt, de vermoeidheid die toeneemt, de reactiesnelheid om in onvoorziene omstandigheden te reageren die afneemt.

De te vermijden vergissingen:

  • Je veldfles vergeten
  • Lopen om af te vallen
  • Een te stevige maaltijd in een restaurant nuttigen (voor/tijdens de rando)
  • Overvloedig alcohol gebruiken (voor/tijdens de rando)
  • Je vol te stoppen met calorierijke 'trimvoedingsstoffen' (energie-dranken/-stoffen)
  • Je een vermoeiend loopritme aanmeten om anderen te laten zien hoe sportief je bent, want dat houd je niet vol!
  • Geloven dat water je benen loodzwaar maakt; het is de uitdroging die dodelijk is!
Goed_eten_1.png
Rando4-DSCN0932.jpg
Rando4-4.jpg

Onze sponsoren