Regioreis naar Italië: Lucca, Cinque Terre en Genua

Deelname

Aanmelden voor dit evenement is niet meer mogelijk

Over dit evenement

Categorie
Var-groep
Datum
20 - 24 sep. 2021
Locatie
Lucca, Cinque Terre, Genua

Regioreis naar Italië: Lucca, Cinque Terre en Genua

Regioreis naar Italië: Lucca, Cinque Terre en Genua

Oorspronkelijk was de regioreis naar Italië gepland in de maand mei 2021. De belangstelling was groot: 50 potentiele deelnemers. De coronapandemie zorgde voor een kink in de kabel. Gezien de grote belangstelling zijn alle voorbereidingen getroffen om deze reis alsnog door te laten gaan en wel van 20 tot en met 24 september.

Vanwege corona is ervoor gekozen om de reis met eigen vervoer uit te voeren. Met uitzondering van het welkomstdiner en een eventueel bezoek aan een museum en concert vinden alle andere activiteiten plaats in de open lucht. Alle regels, die van toepassing zijn in Italië, dienen gerespecteerd te worden. Op dit ogenblik komt dat neer op mondkapjes dragen in een gesloten ruimte, die slechts toegankelijk is voor een beperkt aantal personen. Echter, gezien de huidige ontwikkelingen, bestaat de mogelijkheid, dat voldoende bescherming aangetoond moet kunnen worden middels een document. De verwachting is, dat de Europese QR-Code zal voldoen. Er wordt op vertrouwd, dat men hiervoor zijn eigen verantwoordelijkheid neemt.

DE REGIO

Lucca

Lucca, ook wel picola Firenze genoemd, is vanaf 1115 een zelfstandige republiek geweest, heeft een afwisselende geschiedenis gekend en heeft daardoor veel te bieden. Haar rijkdom ziet men terug in de vele torens, de rijkgedecoreerde kerken, de palazzo’s en de piazza’s. Vanaf deze torens heeft men een prachtig uitzicht op de stad. De stadsmuur, die het oude centrum omgeeft, nodigt uit voor een wandeling. Puccini is een van de zonen van Lucca en daar geboren en getogen. Het welkomstdiner vindt plaats in een Osteria uit 1586.

Cinque Terre

Dit gebied bestaat uit 5 dorpjes, die zich vastklampen aan de rotshellingen langs de kust: Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manorola en Riomaggiore. Iets zuidelijker ligt Portovenere, dat wel het zesde dorp wordt genoemd. In 1997 zijn deze dorpjes opgenomen in de Werelderfgoedlijst van de Unesco. Manorola is gesticht in de 12de eeuw en Varnazza wordt beschouw als het meest pittoreske dorp. Het is zeer de moeite waard om in dit dorp te lunchen of te dineren. 

Een pad verbindt de 5 dorpjes met elkaar en beloont de wandelaars met schitterende uitzichten op havens, middeleeuwse fortificaties, wijngaarden en een levendig palet aan kleuren. De dorpen worden ook met elkaar verbonden door een spoorlijn en zijn, met uitzondering van Corniglia, ook bereikbaar per ferry. Portovenere is alleen bereikbaar per ferry. Men kan dus individueel of in kleine groepjes Cinque Terre verkennen.

Genua

Lange tijd was Genua een stadsrepubliek en bereikte rond 1300 het toppunt van haar macht en bezat meerdere overzeese gebiedsdelen. In 1451 werd de beroemdste Genuees geboren: Christoffel Columbus.

Het oude hart van de stad, Il Centro Historico, ligt gegroepeerd rond de Porto Antico en bestaat uit een netwerk van kleine piazza’s, stegen en trappen. Het is het oudste middeleeuwse centrum van Europa, uitzonderlijk goed bewaard gebleven en opgenomen in de UNESCO Werelderfgoedlijst. Genova wordt wel la Superba genoemd.

GOED OM TE WETEN

In september bedraagt de temperatuur ca. 23 ºC, het aantal zonuren 11 per dag en de hoeveelheid neerslag 45 mm. Af en toe een buitje kan niet uitgesloten worden.

Lucca is een oude stad en dientengevolge zitten er onregelmatigheden in het plaveisel. Geen 'high heels', maar een paar stevige wandelschoenen wordt aanbevolen. Dit geldt des te meer voor Cinque Terre.

Op de stations van de trein moet men rekening houden met traplopen.

PROGRAMMA

Dag 1: de heenreis naar Lucca met eigen vervoer; een rit van ca. 400 km en een duur van ca. 5 uur. In de loop van de middag kan men inchecken in een vier sterren hotel, de auto parkeren en kennis maken met de stad op eigen gelegenheid. De dag wordt afgesloten met een welkomstdiner in de Osteria Cantine Bernadini. 

Dag 2: ’s morgens een wandelspeurtocht, gevolgd door een gezamenlijke lunch in het restaurant La Grotta op het Piazza Anfiteatro; hier wordt de uitslag bekendgemaakt. 
’s Middags heeft men de volgende opties:

  • Fietstocht van ca. 1¼ uur door Lucca onder leiding van een gids
  • Bezoek aan een van de volgende Museo: Puccini, Mansi of Pfanner
  • De stad verkennen op eigen gelegenheid

’s Avonds bestaat de optie om een mini-concert in een kerk bij te wonen; begint om 07:00 pm en duurt 1 uur. Op 21 september passeren de vrouwen van Puccini de muzikale revue. 

Het diner is op eigen gelegenheid. 

Dag 3: met eigen vervoer naar Monterosso al Mare: een rit van 110 km en 1½ uur. Na parkeren op de parking van het hotel Hotel Cinque Terre wordt een begin gemaakt met de verkenning van Cinque Terre. Hiervoor kan men individueel of in groepjes zijn eigen programma maken: te voet, per trein, per ferry of een combinatie van deze mogelijkheden. Aan het einde van de middag inchecken in het hotel. Het gezamenlijke diner vindt plaats in La Taverna di Monterosso.

Dag 4: voortzetting van de verkenning van Cinque Terre. Lunchen en diner op eigen gelegenheid. Het is zeer de moeite waard om hiervoor Vernazza uit te kiezen.

Dag 5 (optioneel): met eigen vervoer naar Genova; een rit van ruim 1½ uur. Na parkeren in Il Centro Storico een stadswandeling onder leiding van een gids. Na afloop de gezamenlijke afscheidslunch.

KOSTEN

De kosten voor deze regioreis zijn € 590 per persoon voor logies en ontbijt in Lucca en Monterosso, de gezamenlijke maaltijden, 2x diner en 1x lunch en een 2-daags Cinque Terre Card.  De toeslag voor de stadswandeling en de afscheidslunch in Genua bedraagt € 50,00 per persoon en de toeslag voor een 1-persoons kamer bedraagt € 60 per kamer. De kosten voor de ferry, parkeren, overige maaltijden en de overnachting in Genua zijn voor eigen rekening.

Het verdient de grote voorkeur om elektronisch te betalen bij de definitieve aanmelding. Dit kan ondere andere via bankkaart en creditkaart. Mocht elektronisch betalen een probleem opleveren, dan is een bankoverschrijving acceptabel.

Na eventuele acceptatie via de wachtlijst, ontvangt men een factuur per e-mail.

Men moet er rekening mee houden, dat activiteiten in een binnenruimte afgezegd moeten worden. In geval van een overschot zal dit teruggestort worden.

DEELNEMEN

Voor deelname geeft u zich op via de website van DNC, via de knop Aanmelden. De aanmelding sluit op 15 augustus. De inschrijving is pas definitief, wanneer het verschuldigde bedrag overgemaakt is. Bij een definitieve aanmelding is annulering niet meer mogelijk. Indien gewenst dient men zelf een annuleringsverzekering af te sluiten.

De inschrijving staat open voor leden van DNC en ANM. Introducés worden niet geaccepteerd.

ANM-leden dienen zich op de website van DNC aan te melden als gast.

Inschrijving is mogelijk totdat het maximum van 40 bereikt is. Voorrang wordt gegeven aan diegenen, die zich reeds aangemeld hadden voor de reis in mei. Dit betekent dat er slechts enkele plaatsen beschikbaar zijn. Indien u belangstelling heeft om mee te gaan, kunt zich aanmelden door zich op de wachtlijst te plaatsen via de knop Aanmelden. Bij acceptatie wordt u hiervan per e-mail op de hoogte gesteld.

COMMUNICATIE 

De deelnemers worden op de hoogte gesteld middels nieuwsbrieven, waarin ook om nadere gegevens gevraagd kan worden.

 

Met vriendelijke groet,

Uw coördinatoren van de regioreis naar Italië,

Ineke Koning en Harmen Bouwman.

 

Graag tot ziens in Lucca!