fbpx

Seminar 'ONDERNEMEN IN FRANKRIJK' 26 maart 2020 Saint-Paul de Vence

Voor alle Nederlandse ondernemers en professionals die reeds actief zijn in Frankrijk, maar ook diegenen die plannen hebben om een professionele activiteit op te gaan zetten in Frankrijk, organiseert DNC/JOP een seminar ‘ONDERNEMEN IN FRANKRIJK'. Het seminar vindt plaats op donderdag 26 maart in Saint-Paul-de-Vence, vlakbij Nice. 

Uiteenlopende en interessante gastsprekers zullen verschillende aspecten belichten waarmee ondernemers en professionals in Frankrijk te maken hebben:

 • starten van een bedrijf
 • bedrijfsovername
 • aannemen van personeel
 • omgaan met de Franse belastingdienst
 • bedrijfsfinanciering

Direct tickets boeken >> 

Het seminar geeft een zeer compleet en interessant beeld van wat er in Frankrijk mogelijk is voor Nederlandse ondernemers en professionals. Hierbij worden ook vele praktische tips en informatie gegeven. 

Lunch

Voor de gasten die willen lunchen en alvast de sprekers willen leren kennen is het mogelijk om een gezamlijke lunch te nuttigen. Het is een goede mogelijkheid om alvast andere ondernemers te leren kennen. Kies voor de lunch optie bij de aanmelding.  

 

Paspoort en ID aanvragen

Extra service: Mobiel Aanvraagstation voor Nederlandse paspoorten
Als extra service voor Nederlanders is het Mobiele Aanvraagstation (MVA) voor paspoort, identiteitskaart en DigiD van de Nederlandse ambassade aanwezig. Meer lezen >>

 

SPREKERS

 

Michael Pistecky 'Overzicht van de Nederlandse kansen en belangen in Frankrijk & de Franse economie in 2020'

Hoofd Economisch Beleid en Ondernemen op de Nederlandse Ambassade in Parijs

michael pistecky

Michael Pistecky is hoofd economisch beleid en ondernemen op de ambassade in Parijs sinds zomer 2018. In die rol ondersteunt hij het Nederlandse bedrijfsleven in Frankrijk met een team op drie locaties: Parijs, Lyon en Nantes. Hij heeft een sterk netwerk bij zowel Nederlandse als Franse bedrijven en overheden. Door zijn netwerk en economische achtergrond is hij bijzonder goed geïnformeerd over de kansen en bedreigingen in de Franse economie. Michael studeerde Bedrijfseconomie in Rotterdam, Lyon en Londen en Rechten in Leiden. Daarna werkte hij op de vertegenwoordigingen in Berlijn, Londen, Brussel en Riyad en gaf hij in Den Haag leiding aan het team dat zich inzette voor gerechtigheid voor de slachtoffers van MH17.

Onderwerp presentatie: Michael Pistecky's lezing geeft een overzicht van Nederlandse kansen en belangen in Frankrijk en een interessant inzicht in de stand van zaken van de Franse economie in 2020. 

  

Mr. Albert Mulder 'Het belastingklimaat voor ondernemers in Frankrijk - Zin en onzin'

Advocaat-partner bij het Franse advocatenkantoor CM-Tax in Aix-en-Provence

Albert Mulder

Albert is opgeleid aan de universiteit van Aix-en-Provence in fiscaal ondernemingsrecht (postdoctoraal Droit et Fiscalité de l’Entreprise) en als advocaat ingeschreven bij de Orde van advocaten te Aix-en-Provence. Hij staat voor bijna 20 jaar ervaring in de Franse rechtspraktijk. Zijn kantoor houdt zich bezig met het assisteren van bedrijven en particulieren in een complexe fiscale omgeving en het begeleiden van onroerend goed transacties. Zijn dossiers hebben vrijwel altijd een grensoverschrijdend karakter. Hij assisteert met zijn team ondernemers en particulieren tijdens belasting controles en in geschillen met de Franse belastingdienst.

Onderwerp lezing: 'het belastingklimaat voor ondernemers in Frankrijk - Zin en Onzin'. Mr. Albert Mulder bespreekt in zijn boeiende lezing een aantal misverstanden die bestaan over het belastingklimaat in Frankrijk. Is Frankrijk een belastingparadijs of juist niet? Zijn ondernemers in Frankrijk de “heilige melkkoe” of juist, in tegendeel, de “motor van de Franse economie” die met fiscale stimulansen aan de praat wordt gehouden? Hoe kun je als ondernemer slagen in het belastingland Frankrijk? Albert kan immer putten uit zijn jarenlange ervaring en contact met ondernemers en de Franse belastingdienst om zijn lezing op te luisteren met een rijke hoeveelheid anekdotes.

 

Mr. Willemijn Berenschot & Mr. Emmanuel Deroc 'Business ontwikkeling in Frankrijk: de mogelijkheden, principes en trends in de Franse M&A markt.'

Willemijn Berenschot is Nederlands advocaat in Frankrijk

Emmanuel Deroc is advocaat bij advocatenkantoor Carlara In Lyon

willemijnEmmanuael Deroc

Willemijn Berenschot is ingeschreven als advocaat bij de Orde van Amsterdam en als avocat communautaire bij de Orde van Lyon. Zij staat Nederlandse, Italiaanse en andere internationale midden- en kleinbedrijven, multinationals en overheidsinstellingen bij in Frankrijk. Zij heeft een algemene praktijk, met name gericht op het handels-en ondernemingsrecht.

Mr. Emmanuel Deroc is als avocat ingeschreven bij de Orde van Lyon. Hij adviseert zowel het midden- en kleinbedrijf als multinationale ondernemingen en behartigt hun belangen bij ondernemingsrechtelijke en financiële transacties. Emmanuel Deroc is gespecialiseerd in het handels- en ondernemingsrecht.

Onderwerp presentatie:Business ontwikkeling in Frankrijk: de mogelijkheden, principes en trends in de Franse M&A markt. Willemijn Berenschot zal een overzicht geven van de bestaande financieringsmogelijkheden (subsidies, investeringen en andere financiële instrumenten) alsmede de stimuleringsmaatregelen van de Franse overheid (ARE, fiscale vrijstellingen en kostenbesparende maatregelen). Emmanuel Deroc zal de structurering van bedrijfscreaties- en overname’s alsmede financieringen bespreken. Vervolgens zal hij kort spreken over het wettelijk kader en de belangrijkste onderdelen van de Franse M&A markt vanuit een private equity perspectief. 

  

Marlies van Dam RA & Marjolijn Maathuis 'Aannemen van personeel in Frankrijk in de praktijk'

Marlies van Dam is registeraccountant en CEO bij Axintera

Marjolijn Maathuis is relatiebeheerder & HR-specialist bij Axintera

Marlies van DamMarjolijn Maathuis

Marlies van Dam is sinds 2007 CEO van accountantskantoor Axintera en heeft meer dan 25 jaar ervaring in de accountancy. Zij is een Frans gediplomeerd registeraccountant en aangesloten bij de Franse beroepsorganisatie van Experts-Comptables in Lille. 

Marjolein Maathuis heeft in 2018 het team van Axintera versterkt, onder andere op het gebied van loonadministratie & HR. Zij woont en werkt sinds 10 jaar in Frankrijk. Met een meertalig team van 6 collega’s biedt Axintera Nederlandstalige en Engelstalige bedrijven en ondernemers een full-servicepakket aan op het gebied van accountancy, payroll en HR, fiscaal en juridisch advies.

Onderwerp presentatie: Personeel in Frankrijk aannemen, waar moet jouw bedrijf rekening mee houden?

In Nederland gevestigde bedrijven kunnen personeel in Frankrijk aannemen zonder daar een vaste inrichting te hebben. De regel- en wetgeving is in Frankrijk echter zeer specifiek als het gaat om sociale zekerheid en wijkt sterk af van de Nederlandse manier van werken. De continue ontwikkelingen en veranderingen die jaarlijks doorgevoerd worden zijn een werkelijke uitdaging voor Nederlandse bedrijven.

Aannemen van personeel in Frankrijk in de praktijk:

 • Arbeidsovereenkomst in het Frans
 • Arbeidsvoorwaarden in Frankrijk
 • Aanmelden van het personeel bij de verschillende instanties
 • Loonadministratie: loonstroken en afdragen sociale lasten
 • Kosten voor de werkgever
 • Arbeidsovereenkomst breken

 

Bernard Wiggers & Michael van Rij 'Ervaringen van 2 ondernemers met het opzetten van hun bedrijf in Frankrijk'

Bernard Wiggers heeft een bouw en renovatie bedrijf

Michael van Rij heeft een onderhouds en installtie bedrijf voor jachten

bernard wiggersMichael van Rij

Bernard en Michael zijn onafhankelijk van elkaar met hun Nederlandse bedrijven naar Zuid-Frankrijk gekomen. Na een succesvolle start hebben ze daarna gezamelijk een Frans bedrijf opgezet, de Nederlandse mentaliteit in een Franse omgeving. Bernard en Michael vertellen openhartig over de dingen waar ze tegen aangelopen zijn bij het ondernemen in Frankrijk. Ze gaan ook in op de oplossingen die ze hiervoor hebben gevonden. Hierbij komen zowel voorbeelden uit bouw en renovatie als uit de botenwereld aan bod. Een eerlijk verhaal van 2 Nederlandse ondernemers aan de Côte d'Azur over hard werken maar altijd met veel plezier in hun vak.  

 

  

Dagvoorzitter: Micheline Van Hautem

Zangeres & presentatrice in Frankrijk, België en Nederland

Micheline Van Hautem2

Micheline Van Hautem woont sinds 2013 in Zuid-Frankrijk en is zelfstandig ondernemer. Ze is een succesvolle zangeres die vlot 3 talen spreekt. Naast haar présence op het podium als chanteuse is Micheline Van Hautem ook presentatrice en dagvoorzitter. Zij weet teksten goed en nauwkeurig te verhalen, met haar Vlaamse tongval komt ze charmant en verfrissend over en ook humor is haar zeker niet vreemd.

 

 

 

 

 

Direct tickets boeken >> 

 

salle auditorium evenement vague st paul

PROGRAMMA DONDERDAG 26 MAART 2020

12:00 Netwerklunch sprekers (optioneel)

13:00 Welkom gasten met koffie & thee

13:30 Welkomstwoord organisatie

13:45 Michael Pistecky 'Nederlandse kansen & belangen in Frankrijk'

14:15 Albert Mulder 'Ondernemer & belastingdienst' 

14:45 Willemijn Berenschot & Emmanuel Deroc 'Ondernemersrecht vestiging in Frankrijk'

15:15   Pauze

15:45  Marlies van Dam & Marjolijn Maathuis 'Aannemen van personeel in Frankrijk in de praktijk'

16:15  Bernard Wiggers & Michael van Rij 'Ervaringen van 2 rasechte ondernemers'

16:45  Volgt nog

17:15   Forum     

18:00 Borrel  

19:30  Einde

 

VOERTAAL: de voertaal van het seminar is Nederlands, Emmanuel Deroc zal in het Engels spreken

 

Kosten en extra mogelijkheden: 

 • Entree kosten zonder lunch: €25 / €27,50 niet-leden
 • Extra mogelijkheid: lunch samen met sprekers €35, 3-gangen menu om 12:00 
 • Hotelkamer €90 per nacht (direct reserveren via www.vaguesaintpaul.com)
 • Direct tickets boeken >> 

 

Locatie

Het Seminar vindt plaats in het 4-sterren Hotel, Restaurant en Conferentiecentrum La Vague de Saint Paul

LA VAGUE DE SAINT PAUL
Chemin des Salettes
06570 Saint-Paul-de-Vence
www.vaguesaintpaul.com

Vague de Sant Paul

Vervoer

Het historische kunstenaarsdorp Saint-Paul-de-Vence ligt op ongeveer 20 minuten rijden van het vliegveld Nice-Côte d'Azur. 

Er is voldoende gratis parkeergelegenheid.