Regioreis naar Turijn


Regioreis naar Turijn 8 t/m 11 oktober 2019

Afbeelding2

Piemonte, land aan de voet van de bergen, is geschiedenis, kunst, cultuur en herbergt een schat aan architectonisch erfgoed.

Rond 28 voor Chr. bouwden de Romeinen een militaire nederzetting op de plek, die nu Turijn heet: Castra Taurinorum. De Romeinse invloed is terug te zien in het typische orthogonale stratenplan van het centrum. Tijdens de late middeleeuwen volgde er een nieuw hoogtepunt met de stichting van een prestigieuze universiteit.
De meest indrukwekkende bouwstijl is de barok met de paleizen van de Savoye dynastie, waaronder Reggia di Venaria Reale, Palazzina di Stupinigi en Palazzo Madama. Deze gebouwen zijn uitzonderlijke voorbeelden van pracht en rijkdom en werden in 1997 door UNESCO onderscheiden als werelderfgoed. Emanuel Filibert van Savoye maakte van Turijn de hoofdstad van zijn hertogdom.
Het eeuwenlange bewind van het Huis Savoye heeft het land verrijkt met unieke collecties en meesterwerken. Turijn bezit een rijkdom aan palazza’s, musea en pleinen.
Het onlangs gerenoveerde Museo Egizio is het op één na belangrijkste museum ter wereld over het oude Egypte. Alleen het museum in Caïro is groter.
Een nieuw hoogtepunt voor de Turijnse geschiedenis is de oprichting van het merk Fiat door de Agnelli familie in 1899. In de ontwikkeling van de economie nam dit bedrijf een prominente plaats in en ook nu nog is Fiat van grote waarde. In 2006 was Turijn de thuisbasis voor de Olympische winterspelen. Kortom een rijk verleden en een bruisend heden.

De onderscheiding UNESCO werelderfgoed werd ook toegekend aan prachtige regio’s, waaronder de Langhe, dat ten zuiden van Alba ligt. Deze streek is bezaaid met middeleeuwse burchten en glooiende wijnvelden. Een van de bekendste fortificaties is het Castello di Grinzane Cavour. Staat ook op de UNESCO werelderfgoedlijst. De Langhe is een van de drie belangrijkste wijnstreken van Italie.
Beroemde wijnen zijn Barolo en Barbaresco. Het is ook de plaats van de witte truffel, de beste kwaliteit hazelnoten en diverse soorten kazen. Deze producten vindt men terug in de delicatessewinkels en op het menu van eet- en drinkgelegenheden. Proef de Gianduiotto, een beroemd stukje Turijnse chocolade met hazelnoten gewikkeld in een goudkleurig papiertje. Piemonte heeft volgens kenners een van Italie’s lekkerste en meest gevarieerde keukens. In Turijn vind je dan ook restaurants en tratoria’s in overvloed. Favoriete gerechten zijn Tomini, Vitello Tonnato, Agnolotti en rijst of pasta met Tartufo d’Alba.

Turijn kan zich meten met steden als Milaan en Verona en volgens de Carte Michelin zelfs met Venetie. Wanneer men Turijn nadert, kan men de spitse toren op het monumentale gebouw ‘Mole Antonelliana’ reeds van verre zien en domineert daarmee het stadsgezicht. Het werd tussen 1863 en 1889 gebouwd naar een ontwerp van Allessandro Antonelli. Dit symbool van de stad, ooit bedoeld als synagoge, huisvest nu het Museo Nazionale del Cinema. Turijn was tot het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog de filmstad van Italie.
In het stadscentrum staat de Duomo di San Giovanni, een voorbeeld van renaissance-architectuur en herbergt de lijkwade van Turijn. Dit relikwie zou hebben toebehoord aan Christus zelf en daarmee is Turijn dan ook een pelgrimsoord.
De pleinen van de binnenstad nodigen uit om op een terrasje van een goed glas wijn te genieten. Of beter nog van een glas Martini: ‘no Martini, no party’. Ons hotel Concord Torino bevindt zich in het hartje van Turijn vlak bij de Piazza San Carlo, het grote plein met prachtige barokke kerken en gebouwen.

 

Programma :

Dinsdag 08 oktober :  Heenreis, Stupigini en Turijn
Vertrek om 07 :30 uur uit Draguignan met een luxe touringcar naar Turijn. Verzamelen op de parkeerplaats van het winkelcentrum Le Salamandrier.
Lunch op eigen gelegenheid in Stupinigi. 
‘s Middags bezoek aan het Palazzina Stupinigi, geklasseerd op de UNESCO werelderfgoedlijst.
Stadsrondrit en de sfeer van de stad proeven op het Piazza San Carlo.
Inchecken en diner in hotel Concord Torino.

 Afbeelding3Afbeelding4

            Palazzina di Stupigini                          Palazzina di Stupigini

Woensdag, 9 oktober : Egyptisch Museum en het Barokke Patrimonium

Na het ontbijt bezoek aan het Museo Egizio (Egyptisch Museum), dat na Caïro de grootste collectie Egyptische voorwerpen bevat.
In het tweede deel van de morgen een stadswandeling met gidsen door het historische cemtrum:
Piazza Castello, de Duomo en de kerk San Lorenzo.
Een gezamenlijke lunch in een typisch Italiaans restaurant.
‘s Middags vrij om zelf de stad te verkennen, de sfeer te proeven of te winkelen. 
Diner op eigen gelegenheid.
’s Avonds optioneel een bezoek aan het Teatro Regio Torino. Dit onder voorbehoud van een voorstelling, die de moeite waard is; het programma voor het seizoen 2019/2020 is nog niet bekend.

 Afbeelding5Afbeelding6

          Museo Egizio                                    Piazza Castello


Donderdag, 10 oktober : La Reggia di Venaria Reale, Palazzo Madame of Automuseum

Na het ontbijt bezoek aan het La Reggia di Venaria Reale, ook wel het kleine Versailles van Piemonte genoemd.Lunch op eigen gelegenheid.

‘s Middags de keuze tussen twee mogelijkheden:
• Bezoek aan Palazzo Madama, waar men kan kennismaken met de historie van Turijn,
• Bezoek aan het Museo Nazionale dell’Automobile.
Gezamenlijk diner in hotel Concord Torino. Afbeelding7Afbeelding8

             La Reggia di Venaria                                    Palazza Madama

Vrijdag, 11 oktober : Regio de Langhe, gastronomische lunch en thuisreis
Na het ontbijt vertrek per touringcar naar het schitterende landschap de Langhe., dat geklassificeerd is als UNESCO werelderfgoed.
De reis wordt onderbroken voor een bezoek aan de fortificatie Grinzane Cavour, een wijnproeverij en een gastronomische lunch.

Zowel het landschap de Langhe als de fortificatie Grinzane Cavour zijn geklassificeer als UNESCO werelderfgoed
De thuisreis wordt voortgezet.

 Afbeelding9Afbeelding10

                             Langhe                                   Castello di Grinzane Cavour

De reis is samengesteld door Ruud Gökemeijer en Harmen Bouwman en wordt uitgevoerd door de culturele reisorganisatie ‘Arts et Vie’.

Kosten.
De kosten voor deze reis per luxe touringcar en verblijf in het centrum van Turijn in het 4-sterren hotel ‘Concord Torino’ bedragen € 650,-- per persoon op basis van half-pension. Inbegrepen zijn de lunch of het diner, afhankelijk van het programma. De lunch voor de heenreis moet U zelf verzorgen. Meerprijs voor een 1-persoonskamer is € 150,--.
Kamers met ‘lits-jumeaux’ zijn slechts in beperkte mate beschikbaar. Wanneer U hiervan gebruik wenst te maken, dan dient U dit bij de inschrijving aan te geven. Toekenning op volgorde van inschrijving.
De excursies zijn bij de prijs inbegrepen. Er zijn twee gidsen beschikbaar : een Engels sprekende gids en de andere Frans sprekend.
De kosten voor een eventueel bezoek aan het Teatro Regio Torino zijn voor eigen rekening.
U bent verzekerd voor ziekte en ongevallen tijdens de reis en repatriëring.
In een vroeg stadium moeten reeds verplichtingen jegens derden aangegaan worden en zijn in geval van afzegging de op de website gepubliceerde regels van teruggave van reeds betaalde gelden niet van toepassing. Deze regels zijn bedoeld voor de kleinschaliger evenementen.
Indien U dat wenst, moet U zelf een annuleringsverzekering afsluiten.

Inschrijving.
U kunt U inschrijven op de website van DNC : www.nedazur.org. U wordt geregistreerd op volgorde van betaling van de eerste termijn van € 300,00 per persoon. De inschrijving sluit op 14 Juni.
Het maximaal aantal deelnemers is 40. Bij overboeking komt men op een wachtlijst.