fbpx

Tuinbezoek in Fayence

Rezised fotos 0000

Achter een hoge haag ligt een prachtig, modern huis dat uitkijkt over een wonderschone tuin. Zo was het vast bedoeld door de eigenaren, Carla en Herman Bühl-de Vries; en zo is het ook uitgekomen. Hun huis-met-tuin ligt aan een stil weggetje buiten Fayence en heeft een ruim uitzicht over het dal.

Een droom die uitkwam dankzij veel werk, liefde en aandacht en die is begonnen in het jaar 2000. Carla is nu vaker thuis en doet het grootste deel van het onderhoud, maar Herman verbaast ons met zijn fabuleuze kennis van de Latijnse plantennamen.
Wat we hier zien is het schitterende resultaat, niet het vele werk en de teleurstellingen. Herman: “de klei hier – oude zeeklei – is onbarmhartig, de grond is heel arm en geen ziekte of gebrek bleef ons hier bespaard”. Een tuin is nooit af, zeker niet als die 5000m2 groot is en ondanks die arme grond volstaat met honderden soorten en variëteiten van struiken, bloemen en bomen die overal vandaan komen. Alleen al honderd irisvariëteiten en 40 verschillende pioenrozen. Die laatsten krijgen arrosage, de rest van de tuin moet het doen met wat de natuur biedt.

Carla: “met een tuin blijft het twee stappen vooruit, één stap achteruit. Ik had een kantoorbaan en had nooit gedacht dat ik nog eens de hele dag in de tuin zou werken”. Carla en Herman lopen op hun gemak met ons door hun lusthof. Voor hun is dat uitzonderlijk: “meestal is het planten en verplanten, onkruid wieden, even in het zwembad om af te koelen en dan weer de tuin in”.

 

Microphylla Sun King, Perovascia (mooier en langer bloeiend dan Lavendel), Hypericum Olympicum Citrina, Phlomis Italicus…… het duizelt me. Ik voel liever de ‘aaibare’ bodembedekker Tanacetum Densum of ruik de curry lucht van een Helichrysum variëteit. Je komt ervan bij, rond te lopen in zo’n Hof van Eden. Mochten Carla en Herman opnieuw “Open Tuin” houden dan ga ik weer!

Maarten Dormaar

 

  • Rezised foto's-0000
  • Rezised foto's-0003
  • Rezised foto's-0002
  • Rezised foto's-0001
  • Rezised foto's-0000
  • Rezised foto's-0003
  • Rezised foto's-0002
  • Rezised foto's-0001